Missä on patterin venttiili eli toisten mielestä itsestään selvää

Jokainen meistä varmaan syyllistyy siihen, että oma maailma on se, minkä mukaan mittaa muitakin, ja tulee luulluksi, että kaikki tietävät sen, mikä on itselle itsestään selvää. Selvätietoisilla ihmisillä näin käy jatkuvasti. Samalla tulee vähäteltyä omaa itseään, kun ei tajua, että itse asiassa oma tieto voisi auttaa muitakin, jotka eivät tiedä, koska eivät ole yhtä selvätietoisia.

Minä en nyt kyllä kaiken selvätietoisuutenikaan kanssa tiedä missä päässä lämpöpatteria on venttiili. Asuintalossani on vilissyt poikia vaihtelemassa pattereihin jotain nuppeja ja testailemassa niitä. Samalla he levittävät jotain rasvaa joka paikkaan, niin että lattiassa on lisää lähtemättömiä tahroja ja yksi mattokin on pilalla. Aina tulee tietysti etukäteen lappu, jossa sanotaan, että seuraavan viikon aikana tulee tyyppejä, alkaen aamulla kahdeksalta, ja siirtäkää huonekalut. Kukaan ei puhu matoista mitään… 

No joo, siirrän ihan kuuliaisesti. Ekalla kerralla korjausmiehet, siis pojat, tulivat, kun olin lähdössä Englantiin ja matkalaukku oli vielä levällään lattialla odottamassa pakkaamista. Sen metelin ja poikalauman ja koneiden aiheuttaman häslingin takia pakkasin vähän mitä sattuu, mutta hyvinhän tuo matka meni. Toisen kerran olin kuuliaisesti siirtänyt huonekaluja, mutta kun tyypit tulivat, kävi ilmi, että huolellisesti väärälle puolelle, koska juttu, mitä he rassasivat olikin toisessa päässä patteria. Ihan kiva. Nyt sitten ihmettelen, mihin ne tällä kertaa pitäisi siirtää, kun kyseessä on venttiili. Missä se on?

Toinen hupijuttu on joku putkistoasia, joka on jossain kaapissa. Juu, ihan yhtä sekava oli ilmoitus huoltamisesta. Joku juttu, jota en ainakaan minä edes ymmärrä minkä näköinen se on, on joko tiskialtaan alla, siivouskaapissa tai vaatekaapissa, joka pitää olla tyhjennetty, kun huoltomiehet (lue: pojat) tulevat. Ihan kiva hei. Jos en tiedä miltä se näyttää, miten voin tietää missä kaapissa se on. Ja tässä asunnossa on aika monta vaatekaappia, eli tyhjäänkö ihan kaikki kaapit? Plus sen siivouskaapin ja keittiön allaskaapin? Ja koska pojat voivat tulla taas ihan minä päivänä tahansa, kamat pitää olla lattialla koko viikon, ja samalla se patterien jompikumpi pää vapaana. Ihan kiva yhtälö. Luultavasti ihan selvä asia kaikille muille, mutta koska kyseessä ei ole tietokone tai hörhöjuttu, minä olen ihan pihalla.

Mietin vain tuon hässäkän herättelemänä sitä, missä itse pidän asioita itsestään selvänä. No joo, ainakin monesti siinä, että oletan, että kaikki osaavat lukea. Sekin tuntuu joskus olevan katoava luonnonvara, kun huomaa miten luettua ei ymmärretä tai haluta ottaa todesta. Ehkä se on kuitenkin enemmän sitä Minäpä tästä pujahdan - asennetta. Ai mikä se? Muutama vuosi sitten näin välähdyksen jostain oisko Liikenneturvan mainoksesta, jossa kuvattiin moottoritiellä ajavien ajatuksia. Minäpä tästä pujahdan oli yksi.

Toinen, mitä pidän itsestään selvänä, on se, että ihmiset tiedostavat tavan, jolla elävät. En välitä yhtään mikä on kellekin tärkeää tai mihin kukin haluaa rahansa laittaa, mutta olen aina yhtä ällistynyt siitä, että toimitaan omien arvojen vastaisesti. Esimerkiksi on kamala miten paljon lisäaineita ruuassa on, mutta minäpä ostan halvinta mitä löytyy. Tiedän kyllä, että jos raha-asiat ja muut huolet ahdistavat, energiaa ja keskittymistä ei riitä juuri muuhun kuin selviytymiseen, mutta pointti olikin ihan eri.

Itsestään selvyys on minulle myös se, että jos otetaan joku työ tehtäväksi, se tehdään parhaansa mukaan tai sanotaan, että ei tää onnistu. Mikä näköjään ainakaan kaikkialla ei ole ihan niin, ja joka ikinen kerta kun törmään tähän, olen yhtä ällistynyt. Kaverit ja DCF opet tietävät, mistä puhun. Juuri siitä ikuisuusprojektista, jossa taas tuli kamala kiire, ja kun saatiin lykättyä hommat tänne, itse ei tehdä mitään. Luultavasti jos tajuaisi alun perin olettaa, että kukaan ei tee mitään, vaikka niin sanoo, en olisi niin stressaantunut asian kanssa. Menen silti aina samaan halpaan, oletan itsestäänselvyytenä, että se tapahtuu, mikä on luvattu. Ääh. Taidan mennä katselemaan kaappeja, jos jostain löytyisi jotain, mitä en ymmärrä. Se voisi ehkä olla se kaappi, mikä pitää tyhjentää.

Kommentit

Muita juttuja

Energiaa ja energiassa oikeaan aikaan

Perääntymisiä

Ongelmat vai mahdollisuudet, eli mitä tulossa Suomelle